Keuken Lev Wageningen

Wageningen is vooral bekend vanwege de wereldberoemde universiteit én de capitulatie die hier in 1945 werd ondertekend. Maar de stad en regio hebben veel meer te bieden. Zo kun je er heerlijk eten, mooi wandelen en ook leuk winkelen.

Wageningen is de stad waar de Veluwerand, de Gelderse Vallei en de Rijn aan elkaar grenzen. Waar de Utrechtse Heuvelrug in Rhenen eindigt met de Grebbeberg, heeft Wageningen nog een laatste uitstulping van de Veluwe in de vorm van de Wageningse Berg.

De omgeving van Wageningen is hierdoor aan de ene kant heuvelachtig en bebost, maar biedt ook mooie vergezichten over de Nederrijn, die langs de stad loopt.

Winkelen in Wageningen

Wageningen heeft veel leuke kleine, ietwat alternatieve winkels. Deze zijn waarschijnlijk te danken aan de grote aantallen internationale studenten en onderzoekers die zijn verbonden aan Wageningen University.

Zelf vond ik koffie-, kook- en theewinkel Columbus erg leuk. Je kunt hier niet alleen fijne producten kopen, maar ook heerlijk genieten van een kopje thee met wat lekkers.

Buitengewoon Groen Wageningen

Een andere favoriet was De Gieterij; een verpakkingsloze winkel. Dit zouden ze in meer steden mogen doen! En Buitengewoon Bloeiend is ook een leuke winkel als je op zoek bent naar wat groens voor je kamer of huis.

Hotel de Wereld

Wageningen is ook de stad waar aan het einde van de Tweede Wereldoorlog de geallieerden onder aanvoering van generaal Foulkes en de Duitse bezetter onder generaal Blaskowitz onderhandelden over de wijze waarop de Duitse militairen zich dienden te gedragen na de capitulatie.

Hotel de Wereld buitenzijde

De gesprekken begonnen op 4 mei 1945 in een boerderij in Nude, ten westen van Wageningen, en werden op 5 mei voortgezet in Hotel De Wereld in Wageningen. Dat kwam omdat Hotel de Wereld tussen beide kampen lag.

Dit bijzondere hotel bestaat 77 jaar later nog steeds. En je kunt er niet alleen overnachten in themakamers, maar ook heerlijk eten.

Lev Wageningen

Bij restaurant LEV De Wereld eet je mooie gerechten die allemaal de grootte van een tussengerecht hebben. Alle gerechten op de kaart worden gemaakt met lokale ingrediënten.

Wij aten er onder andere risotto met kaviaar van aubergine, Veluws rund met uiencompote en huisgerookte zalm met verveine van Wageningse Eng. Allemaal even heerlijk, ik ga hier graag nog eens eten!

Detailfoto Lev De Wereld

Uiteraard zijn er ook nog genoeg andere keuzes qua eten. Zo beschikt Wageningen bijvoorbeeld over een Libanees restaurant (SOEK Damascus) en een Vietnamees streetfood-restaurant (Xin Chao), beiden in de Hoogstraat. Een andere aanrader is bar Proost!.

Botanische tuinen

Je moet er van houden, maar zelf ben ik altijd wel fan een mooie botanische tuin. Dus als ik ergens ben waar ze er 1 of zelfs meer dan 1 hebben, neem ik altijd wel even een kijkje.

Wageningen botanische tuin

Wageningen heeft 2 leuke botanische tuinen die zeker een bezoekje waard zijn. Arboretum de Dreijen en Belmonte Arboretum bevinden zich beiden iets buiten het centrum van de stad. Je kunt er nog weleens een groepje tekenende studenten tegenkomen, maar over het algemeen zijn de tuinen erg rustig.

Kasteel Doorwerth

Rond Wageningen kun je fantastisch mooi wandelen. En er is ook voldoende te zien en te bezoeken, zoals De Blauwe Kamer, Ouwehands Dierenpark, de Grebbenberg of een heus kasteel.

Kasteel Doorwerth

Kasteel Doorwerth bestaat al sinds de dertiende eeuw en werd een aantal keer uitgebouwd en gerenoveerd. De laatste keer was in de jaren zestig, nadat het tijdens de Tweede Wereldoorlog behoorlijk was beschadigd.

Leuk om te weten is dat Erik Hazelhoff Roelfzema hier in 1969 en 1970 zijn boek ‘Soldaat van Oranje 1940-1945’ schreef.

Kasteel Doorwerth Geldersch Landschap

Tegenwoordig is het kasteel een museum en kun je er rondwandelen in de tuinen, of een drankje drinken op het terras. Vanaf hier kun je ook mooi langs de Nederrijn wandelen.

Lees ook: Tips voor een weekend Nijmegen
→ Lees ook: Berg en Dal, tips voor een weekend weg

Foto’s: By Françoise Blog.

Lees ook: