Heb je een vakantie naar Sint Maarten op de planning staan? Dan heb ik een aantal leuke tips voor je. Want dit wil je zeker doen en zien als je op dit bovenwindse eiland bent!

Sint Maarten is een van de bovenwindse eilanden en ligt tussen Anguilla, Saba en Gustavia in. Ook bekende eilanden als St. Barths, Sint Eustatius en St. Kitts liggen in de buurt. Op het Caribische eiland is genoeg te beleven.

Bezoek de Franse hoofdstad Marigot

Voor wie het nog niet wist: Sint Maarten heeft naast een Nederlands deel ook een Frans deel (Saint-Martin). Terwijl je in het Nederlandse deel met de Amerikaanse dollar betaalt en de meeste inwoners Engels spreken, is dat aan de Franse kant totaal anders. Hier waan je je in Frankrijk, maar dan wél met een Caribische touch.

Margot Franse hoofdstad Saint Martin

Het is echt een aanrader om dit deel van het eiland te bezoeken, of om er te verblijven. Terwijl aan de Nederlandse kant de hoogbouw welig tiert, heeft de Franse kant zijn charme weten te behouden. Hier vind je oude houten huizen, Franse patisseries en een heus fort.

→ Heerlijke Franse gebakjes eet je in Marigot bij Chez Fernand la French Bakery, in de buurt van de haven van Marigot.

Terug in de tijd bij Fort St. Louis

Op de heuvel aan de noordkant van Marigot werd in 1789 een fort gebouwd waarmee zowel de baai van Marigot en Anquilla in de gaten konden worden gehouden. Piraterij kwam toen nog veel voor, vooral vanwege de pakhuizen met zout, koffie en rietsuiker.

Fort St. Louis Marigot

Van het fort zelf is inmiddels niet heel veel meer over. Maar vanaf het hoogste punt heb je wel een fantastisch uitzicht over de baai en de stad.  Neem er dus zeker een kijkje.

→ Meer weten over de Franse kant van Sint Maarten? Bezoek dan de officiële website.

Wandel rond in Philipsburg

De hoofdstad van het Nederlandse deel van Sint-Maarten is Philipsburg. Verwacht geen bruisende metropool, maar een gezellig kustplaatsje is het zeker. Philipsburg bestaat voornamelijk uit Front Street, de winkelstraat, en Boardwalk, de boulevard.

oude gerechtshof Philipsburg Sint Maarten

Je vindt er ook zeker nog overblijfselen uit de koloniale tijd, zoals het oude gerechtshof. Qua winkels is een aanzienlijk afgestemd op cruiseschepen. Dat betekent (helaas) veel winkels met souvenirs, namaak (vooral tassen) en goud.

Ondanks dat is Philipsburg zeker een plek die je niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Sint Maarten.

Beklim de hoogste berg: Pic Paradis

Een ander hoogtepunt op het eiland is Pic Paradis, officieel het hoogste punt op zowel het Franse als Nederlandse deel van Sint Maarten. De berg is 424 meter hoog en vanaf het startpunt bij Loterie Farm loop je in ongeveer 1,5 uur naar de top.

Uitkijk over Sint Maarten

Hou er rekening mee dat het overdag erg warm wordt en dat ook de zon scherp is. Vertrek dus op tijd, trek goede schoenen aan, neem voldoende te drinken mee en draag goede zonbescherming. Vanaf het hoogste punt heb je een fantastisch uitzicht over het eiland.

Bezoek de mooie stranden van Sint Maarten: Orient Bay, Great Bay Beach en Baie de Grand Case

Sint Maarten heeft een aantal fantastische stranden die je zeker niet mag overslaan tijdens je verblijf op dit Caribische eiland. Aan de Franse zijde vind je Baie de Grand Case en Orient Bay, waar je niet alleen heerlijk kunt liggen maar ook terecht kunt voor een hapje en een drankje.

Aan de Nederlandse kant kun je terecht bij Great Bay Beach, dat wordt omzoomd door de boulevard van Philipsburg, de hoofdstad van het Nederlandse deel van het eiland.

→ Lees hier meer over de mooiste stranden van Sint Maarten.

Plan een dagtrip naar Saba, Anguilla of St. Barths

Ook raad ik je aan om ook de omliggende eilanden niet over te slaan. Vanuit Bobby’s Marine kun je met de Great Bay Express naar eilanden als Anguilla, St Barths (hét jetseteiland van de Amerikanen) of het Nederlandse Saba.

Saba is daarnaast ook een bestemming waar je langer dan 1 dag kunt verblijven. Het eiland heeft een compleet andere vegetatie dan Sint Maarten en je kunt er heerlijk eten en wandelen.

→ Wil je naar een van de andere eilanden? Kijk voor tijden en prijzen op de website van de Great Bay Ferry.

→ Lees hier meer over het bijzondere eiland Saba.

Eet lokaal bij een van de lolo’s

Wil je eens wat anders? Ga dan zeker eten bij een van de lokale restaurants langs het water. Een aantal goede Lolo’s is te vinden in Grand Case. Hier eet je verse vis, kip of kreeft vers van de grill met uitzicht op zee.

Zorg er wel voor dat je genoeg cash geld meeneemt, het kan voorkomen dat je niet met pin kunt betalen. In dit geval betaal je met euro’s, omdat dit in het Franse deel van het eiland is.

→ Heerlijke verse vis eet je bijvoorbeeld bij Cyntia’s Talk of the Town. Hier zitten een aantal Lolo’s vlak bij elkaar.

Fotografie: By Francoise blog. 

Lees ook: