6 dingen die we van Parisiennes kunnen leren

Altijd een Parisienne waar je ook bent

Parisiennes hebben op mij altijd al een betoverende indruk gemaakt. Ze zijn vrouwelijk, maar ook stoer en een tikkeltje eigenwijs. ‘Altijd een Parisienne, waar je ook bent’ is een superleuk boek, geschreven vanuit het perspectief van de Franse hoofdstedelijke vrouw. Vandaag 6 dingen die we van ze kunnen leren.

‘Altijd een Parisienne, waar je ook bent’ werd geschreven door Sophie Mas, Audrey Duvan, Caroline de Maigret en Anne Berest. Het is een gids over liefde, stijl en slechte gewoontes, maar ook over de Parijse kijk op cultuur, mode en hoe je te gedragen. Tips, columns, recepten en korte handleidingen wisselen elkaar af: van de basics tot je eigen slechte gewoontes, van durven lief te hebben tot tips voor in de stad zelf.

Het boek bevat meer dan 80 foto’s en illustraties, de meeste van de auteurs zelf. Maar kun je er nu ook wat van leren? Zeker wel! Vandaag deel ik 6 dingen die we van Parisiennes kunnen leren.

1. Hou het naturel, net als Parisiennes

Dikke foundation? Nagellak met glitters of een look à la Kim Kardashian? Daar zul je een Parisienne nooit op betrappen. Haar motto: omarm je natuurlijke schoonheid. Heb je een spleetje tussen je tanden, zoals Vanessa Paradis, laat dat dan zo. Of heb je grijze haren? Laat ze zien! Natuurlijk is het niet zo dat ze er niks aan doet. Maar dat zie je niet.

2. Dit geldt ook voor kleding

Aan opzichtige kleding doet ze niet. Ze heeft een mooie jas, goede schoenen en een tas waar je u tegen zegt. Alles is van mooie kwaliteit, maar zonder te schreeuwen. Een logo is niet aan haar besteed. Het voordeel? Spullen gaan langer mee. Ten eerste omdat de kwaliteit beter is, ten tweede omdat de kleding minder trendgevoelig is.

Sieraden Parisiennes

3. More is sexy

Zsa Zsa Gabor zei: ‘De enige diepgang die een man interessant vindt aan een vrouw is de diepte van haar decolleté.’ Tja. Daar kun je wat van vinden. Dat doen Parisiennes dan ook. Als ze willen verleiden geldt de regel: maximaal 3 cm bloot. Omdat één ontblote schouder zoveel sexyer is dan een hele open rug. Of een iets opkruipende rok in plaats van een hotpants.

4. Wacht niet op hem

Dagen bij de telefoon wachten totdat hij belt? Dat doet een Parisienne niet. En als hij al belt, is ze bezig. Ze heeft wel wat beters te doen dan op hem wachten. En trouwen? Dat is geen traditie in de Franse hoofdstad. En als ze al trouwt, dan kan het best zijn dat zíj het aanzoek heeft gedaan.

5. Goed eten is belangrijk voor Parisiennes

Als ze eet, dan eet ze goed. Ze kent haar klassiekers. Daar specialiseert ze zich in, zodat ze langer aan tafel kan zitten om te discussiëren over de zin en onzin van het leven.

Snobisme Parisiennes

En op de eettafel hoeft geen duur servies te staan. En al helemaal geen thematische decoratie, het is immers geen carnaval.

6. Neem het leven niet te serieus

Want dat doet de Parisienne ook niet.

Foto’s: By Françoise Blog.