Lucien Wijnklas Den Haag Weimarstraat

Voor de lekkerste wijnen en laagdrempelig wijnadvies ben je bij Wijnklas in de Haagse Weimarstraat aan het juiste adres. Eigenaar Lucien verkoopt in de winkel bijzondere wijnen en geeft er cursussen. Ook biedt hij een mix & match wijn-spijs menu aan. Hiermee is je diner-stress zeker verleden tijd. 

Wijnliefhebber en register vinoloog Lucien Bisambhar startte in 2017 met het geven van masterclasses en cursussen. Omdat dit zo goed beviel, volgde in 2022 een winkel aan de Weimarstraat 364 in Den Haag. Het aanbod in de winkel is divers: zo biedt Lucien niet alleen wijnen aan uit de wat onbekendere landen, zoals Georgië, maar vind je er ook natuurwijnen en klassieke wijnen. Lucien organiseert daarnaast regelmatig cursussen en proeverijen.

De perfecte wijn bij een gerecht zoeken

Voor de Haagse winkeleigenaar is het een uitdaging om zijn klanten goed te adviseren. Zo kan de ene of de andere wijn een groot verschil maken. Lucien legt uit: ‘Voor de perfecte combinatie zijn er een paar zaken waar je op moet letten. Zoals de intensiteit en balans van de wijn, het mondgevoel en de gemeenschappelijke deler. Maar soms kan een contrast ook heel interessant zijn.’

selectie van wijnen bij Wijnklas in Den Haag

Bij de intensiteit en balans van de wijn is het belangrijk om naar de smaaksterkte van het gerecht én de wijn te kijken. ‘Bij een mooi stuk vlees schenk je geen frisse wijn. En ook het mondgevoel is belangrijk. Sommige wijnen hebben een strakke smaak, zoals een Sauvignon Blanc. En sommige wijnen smaken juist wat romiger, zoals sommige Chardonnay’s. Die kun je heel goed bij een visgerecht met een romige saus serveren.’

Wijnklas helpt je de feestdagen door

Omdat het soms best lastig is om de juiste wijn bij het juiste gerecht te zoeken, biedt Wijnklas nu in samenwerking met Priya Badeloe van Priya Loves Food & Travel een Mix & Match wijn-spijs menu aan. Hierbij kun je kiezen uit 3 hapjes, 3 voorgerechten, 3 hoofdgerechten en een feestelijk toetje.

De 10 recepten zijn door Lucien van Wijnklas hierna voorzien van een passend wijnadvies. Hij vertelt: ‘We hebben de gerechten en bijpassende wijnadviezen op kaarten laten drukken. De kaarten bevatten een QR-code, waarmee je de complete recepten snel op je telefoon hebt. Op deze manier hoop ik mijn klanten fijne en vooral stressloze feestdagen of diners te bezorgen.’

Proeverij van feestgerechten

Eind november kreeg ik een voorproefje van de geselecteerde gerechten en wijnen. Na een hartelijk welkom met een glaasje bubbels mocht ik een aantal wijnen in combinatie met de gerechten proberen in de winkel in de Weimarstraat. We startten met de rilette van warmgerookte zalmfilet met dille, daarna volgde een feestelijke geroosterde paprikasoep met een visspiesje.

De gerechten waren allemaal even smakelijk, en ik vond het bijzonder om er de wijnen bij te proeven. Dankzij de goede uitleg over de wijnen snapte ik veel beter waarom bepaalde smaken wel samengaan en sommige andere niet. Het hoogtepunt van de avond was voor mij de hachee van hert. Een oud-Hollands gerecht in een nieuw jasje, waarvan ik nu al weet dat ik ‘m een keer ga maken.

Qua wijnen sprongen voor mij de cava (Agusti Torrello Mata Brut Reserva 2019) en de bij de soep geserveerde rosé (UP Ultimate Provence) er uit. Vooral de laatste was verrassend; een rosé in de winter verwacht je niet zo snel. Toch paste de smaak erg goed bij de soep.

Masterclasses en wijncursussen bij Wijnklas

Wil je zelf meer wijnkennis opdoen? Dat kan. Lucien organiseert wijnproeverijen en verzorgt wijncursussen voor beginners én gevorderden. Zo kun je bij Wijnklas ook terecht voor officiële SDEN-cursussen (niveau 1 t/m 3). Er wordt regelmatig een proeverij of cursus georganiseerd, dus neem zeker een kijkje in de agenda voor een wijncursus bij Wijnklas.

En wil je een mooie wijn kopen? Dat kan natuurlijk ook Lucien biedt al wijnen aan vanaf 9 euro. Dus hoe groot of klein je budget ook is, de kans dat je met een mooie wijn naar huis gaat is groot.

→ In de Haagse Regentessebuurt vind je ook Rafael’s Pastry. Dé plek voor heerlijke patisserie en chocola.

 Fotografie: By Françoise blog.

Lees ook: