Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië, is zeker een bezoek waard. In deze Zuidoost-Aziatische stad komen verschillende culturen bij elkaar en dat is aan alles te merken. Je kunt er heerlijk eten, bijzondere tempels bezoeken of genieten van de groene parken. 

Kuala Lumpur bestaat uit een mix aan verschillende culturen. De bevolking van deze stad bestaat uit Indiërs, Chinezen en Maleisiërs. Dit maakt dat Kuala Lumpur een grote verscheidenheid aan winkels, restaurants én tempels kent.

Straat in Kuala Lumpur

Doordat Maleisië een tijd onderdeel was van het Verenigd Koninkrijk, spreekt het grootste deel van de bevolking goed Engels. Zowel in de cultuur als in de architectuur zijn de Engelse invloeden nog zichtbaar.

Batu Caves

Een van mijn persoonlijke favorieten naast de Sri Mahamariamman tempel zijn de Batu Caves. In deze grotten net buiten de stad ligt een prachtige Indiase tempel verscholen. Voor de grotten staat een enorm gouden beeld van ‘Lord Murugan’, de Hindoestaanse god van de oorlog, zoon van Shiva en Parvati. Je bereikt de grotten via de gekleurde trappen met maar liefst 272 treden.

De tempels van het complex zijn meer dan 120 jaar oud. Bezoek je als vrouw de tempel? Hou er dan rekening mee dat je knieën bedekt moeten zijn. Dus draag een lange rok, broek of jurk. Je schouders hoef je niet te bedekken, al zou ik wel oppassen met te blote topjes of jurken.

Eenmaal boven vind je in de grotten meerdere tempels achter elkaar. Neem dus de tijd, want ze zijn zeker allemaal een bezoek waard.

Jamek Moskee

De Jamek Moskee is de oudste moskee van Kuala Lumpur en ook een echte bezienswaardigheid. Je vindt de moskee bij het punt waar de twee rivieren van de stad samenkomen. De architectuur van de moskee is mooi, denk aan veel witte bogen en koepels.

Wil je de moskee bezoeken? Hou er dan rekening mee dat deze gesloten kan zijn tijdens gebedstijden. Als man is het aan te raden een lange broek te dragen. Voor vrouwen is er bij de ingang een hoofddoek en mantel/abaya beschikbaar.

Thean Hou tempel

Een ander belangrijk monument is de Thean Hou Tempel. De tempel is toegewijd aan de Hemelse moeder (Thean Hou) en biedt een geweldig uitzicht over Kuala Lumpur. De tempel werd geopend in 1989 en heeft maar liefst 6 verdiepingen en is duizenden vierkante meters groot. De tempel is typisch Chinees met opkrullende daken met daarop kleurige draken.

Bekijk de tempel niet alleen van buiten, want ook binnenin en de tuin rondom de Thean Hou tempel zijn mooi om te zien. Je kan de tempel van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds bezoeken.

Petronas Twin Towers: landmark van Kuala Lumpur

Een niet te missen landmark in Kuala Lumpur vormen de Petronas Twin Towers. Bij de inwijding van het gebouw in 1998 was het het hoogste gebouw ter wereld, waarbij voor het eerst sinds de middeleeuwen het hoogste gebouw ter wereld niet meer in de Westerse wereld was te vinden. Op 17 oktober 2003 werd het in hoogte overtroffen door Taipei 101. De Petronas Twin Towers blijven echter de hoogste identieke gebouwen ter wereld.

Het gebouw heeft 88 verdiepingen. De hoogste verdieping in het gebouw bevindt zich op 375 meter hoogte en het dak is 378,6 meter hoog. De vorm van de torens is afgeleid van traditionele islamitische vormen. Zo is het grondplan van de Petronas Twin Towers gebaseerd op de Rub El Hizb, maar met extra cirkelvormige delen ter vergroting van de totale vloeroppervlakte.

De Petronas Twin Towers zijn dagelijks te bezoeken. De entree kost ongeveer 98 MR, wat gelijk staat aan 20 euro. De entree vind je in de kelder van de naastgelegen shopping mall. Ben je in de buurt, neem dan ook zeker een kijkje in het KLCC-park aan de achterkant van de torens en de shopping mall.

Shopping malls en central market

Kuala Lumpur staat bekend om de vele shopping malls. Overal in de stad vind je deze. Mijn favoriet is Suria KLCC, vanwege de naastgelegen Petronas Twin Towers en het KLCC Park. Rondom Chinees Nieuwjaar worden hier ook veel activiteiten georganiseerd.

Zoek je authentieke winkels en souvenirs, dan is de Central Market (Pasar Seni) in het oude centrum een aanrader. Het werd in 1888 gebouwd door Yap Ah Loy, de Chinese Kapitan van de stad.  In de jaren dertig werd de huidige gevel gebouwd.

Kuala Lumpur Eco Forest Park

Hoewel je het misschien niet zou denken, is er in en rondom Kuala Lumpur ook best wat natuur te vinden. Zoals het KL Forest Eco Park of Taman Eko Rimba KL. Dit is een van de oudste bosreservaten van Maleisië. Het werd opgericht in 1906 en ligt naast de KL Tower, wat het leuk maakt om er een combinatiebezoek van te maken.

Het is het enige stuk tropisch regenwoud in het hart van Kuala Lumpur. Het is bijna 10 hectare groot en je kunt er verschillende wandelingen maken en dieren spotten. Er is ook een loopbrug waarmee je de stad ineens vanuit een heel ander perspectief ziet.

Het park is dagelijks geopend van 8.00 tot 17.30 uur. Wil je het bezoeken, dan moet je tegenwoordig wel een toegangskaartje kopen. Entree voor 1 volwassene kost 40 RM, wat ongeveer 10 euro is.

Tun Abul Razak Heritage Park

Een andere prima plek om de drukte van de stad te ontvluchten is het Tun Avul Razak Heritage Park. Het is ook wel bekend onder de naam Lake Gardens. Het bevindt zich naast de nationale moskee van Kuala Lumpur en het Nationale museum voor Islamitische kunsten.

Bij het park vind je ook een grote vlindertuin en een vogelpark. Tun Abul Razak Heritage Park en de vlindertuin zijn gratis te bezoeken, voor het vogelpark betaal je als volwassene 75 RM (15 euro).

Sultan Abdul Samad Building

Dit enorme gebouw ligt aan het Dataran Merdeka plein. Het is gebouwd in de tijd dat Maleisië nog een Engelse kolonie was en in die periode was het een belangrijk overheidsgebouw van de Engelsen.

Het gebouw is vernoemd naar Abdul Samat die destijds de sultan van Selangor was. Het is ontworpen door een Engelsman en in de architectuur van het gebouw zijn Moorse stijlen toegepast. ’s Avond wordt het gebouw, net als de Petronas Twin Towers, erg mooi verlicht. Een erg imponerend gebouw dat je zeker niet moet overslaan tijdens een bezoek aan Kuala Lumpur!

Kuala Lumpur tijdens Chinees Nieuwjaar en de Ramadam

Zelf bezocht ik Kuala Lumpur 2 keer tijdens een bijzonder moment: rond Chinees Nieuwjaar en de Ramadam. Beide belangrijke momenten, en dat was duidelijk te merken in de stad. Tijdens de Ramadan is de stad ’s avonds vol met mensen, die na het verbreken van het vasten de stad in gaan. Door de mix aan culturen is het (in elk geval in Kuala Lumpur) geen probleem om overdag eten en drinken te kopen.

Kuala Lumpur Chinees Nieuwjaar

Rondom Chinees Nieuwjaar zie je overal in de stad versieringen. Rode lampionnen sieren de straten en tempels, wat de stad extra mooi maakt. Dus mocht je een bezoek aan Kuala Lumpur overwegen, kijk dan vooral na wanneer deze bijzondere momenten vallen.

Foto’s: By Francoise blog. 

Lees ook: